Een brandveilige woning in houtskeletbouw

Gek hoe het soms gaat. De afgelopen periode stonden mijn activiteiten voor een groot deel in het teken van de brandveiligheid van houtskeletbouw. De ene kwam bij mij aankloppen omdat hij vernomen had dat ik hierover berekeningen deed. Dan hing er weer iemand anders aan de lijn, na een tip uit zijn netwerk. Het leek wel alsof het rondging als een lopend vuurtje…

Het is niet eens zo’n rare gedachte, natuurlijk. Vele mensen hebben deze Corona-winter in hun tuin gezeten, rond een vuurkorf. Dan kan je je al eens afvragen of een woning in houtskelet wel zo brandveilig is, terwijl je met je glas wijn naar het spel van licht staart. Laat ik het zo stellen. De kennis en de technologie zijn aanwezig om een houten woning op een budgetvriendelijke manier brandveilig te maken. Je moet ze dan wel toepassen natuurlijk.


Eengezinswoningen

Het zal sommige mensen misschien verwonderen, maar de wetten die de brandveiligheid van gebouwen regelen, de zogenaamde ‘Basisnormen’, zijn niet van toepassing op de eengezinswoningen. Dat maakt dat jouw houten woning niet per definitie brandveilig is. Nu ja, dat geldt evengoed voor traditionele baksteenbouw, hoor. Daarin zit geen verschil.

Om je gezinskapitaal en je herinneringen toch enigszins te beschermen, valt het aan te bevelen om de Technische Specificatie ‘STS 23-1, Houtskeletconstructies’ uit 2015 te volgen. Misschien heeft jouw architect deze technische eisen al spontaan in zijn bouwkundig bestek opgenomen, en controleert hij ernaar op de bouwplaats? Of misschien verklaart je aannemer de werken volgens deze eisen uit te voeren?

De uitvoering volgens deze eisen is in elk geval goed doenbaar. Vaak zijn slechts kleine bijsturingen nodig. Dat de verwachtingen rond onder meer inpandige garages, stookplaatsen en brandstofopslagplaatsen (stookolie, houtpellets) strenger zijn, is niet meer dan logisch. Eén uur brandweerstand voor deze ruimten is echt wel passend.


Brandweerstand is een kenmerk van een systeem.

Soms wordt wel eens het beeld bovengehaald dat brandweerstand een kwestie is van de juiste plaat of de juiste verf aanbrengen. Helaas, dat is een te simplistische voorstelling. Het doet de misvatting ontstaan dat de brandweerstand een kenmerk is van een materiaal. Dat is niet juist. De brandweerstand van een wand, een vloer, een balk of een kolom is een eigenschap van het geheel van materialen waaruit deze bouwelementen zijn samengesteld, en de wijze waarop dit gebeurd is. Het is een systeemkenmerk.

De brandweerstand van een bouwelement wordt bepaald door proeven in een labo. Men plaatst het element in of voor een kamergrote oven, waarin de temperatuur tot meer dan 1000 °C wordt opgevoerd. Omdat het onder deze omstandigheden moeilijk is om te bepalen wat juist de bijdrage van elke onderdeeltje is voor de brandweerstand van het geheel, kan men alleen maar betrouwbare uitspraken doen over het geheel. Dat heeft voor gevolg dat het in de echte wereld noodzakelijk is om het bouwelement zo goed als mogelijk op te bouwen in overeenstemming met de proefomstandigheden. Aanzienlijke afwijkingen hierop maken het geheel onbetrouwbaar wat betreft de brandweerstand.

Toch is het ook mogelijk om de brandweerstand van bouwelementen te berekenen. Dan gaat het over materialen in welbepaalde toepassingen, waarvan er zoveel proefresultaten beschikbaar zijn, dat een betrouwbaar rekenmodel kan opgesteld worden. In de houtbouw kan men behoorlijk nauwkeurig berekenen hoe lang een houten balk het kan uithouden bij een standaardbrand. Ook de beschermende werking van houten plaatmaterialen, gipskartonplaten en steenwol is goed beschreven. Dat laat toe om oplossingen te bedenken die beter passen bij de eigen manier van werken.


Blijf vooral in hout bouwen.

De kennis en de technologie is beschikbaar om een houten woning op een brandveilige manier op te richten. Dus maak er gebruik van. Ik help je met plezier op de goede weg.

Disclaimer

In wat volgt, ga ik de lezer met u aanspreken, om het nodige gewicht aan mijn boodschap te geven. Wanneer ik over bouwtechnische zaken schrijf, is het niet de bedoeling dat u die klakkeloos gaat gebruiken in uw bouwproject. U zult steeds beroep moeten doen op een architect en wellicht een ingenieur, en voor deze diensten een ernstig budget voorzien. Een bouwproject is maatwerk, en de algemeenheden die ik beschrijf, zijn onvoldoende om met voldoende betrouwbaarheid uw bouwproject te ondersteunen, al was het maar omdat een beoordeling van de geschiktheid van mijn bevindingen voor uw project ontbreekt. Ik wijs alle verantwoordelijkheden af met betrekking tot enig oneigenlijk gebruik van deze teksten, die louter bedoeld zijn als informatieverstrekking.

Wat ik wel aanmoedig, is om mijn bevindingen te gebruiken als vergelijkingsmateriaal. Ik maak mij sterk dat de informatie die ik deel, deugdelijk en transparant is. Dat moet de bouwheer, architect of ingenieur helpen om realistische verwachtingen te krijgen met betrekking tot hun bouwproject.

2 gedachten over “Een brandveilige woning in houtskeletbouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: