Over

Van Merode Architectuur maakt kennis die niet eerder bestond, denkt liever voor-dat dan na-dat belangrijke beslissingen genomen worden en deelt oplossingen met een publiek die betrouwbare houtconstructies willen gerealiseerd zien.

Wat kan ik over mezelf vertellen? Mijn naam is Kurt Van Merode en ik ben Burgerlijk Ingenieur‑Architect. Dat is een titel waar ik best wel trots op ben. De wetenschappelijke onderbouwing en de kritische houding, die bij deze opleiding hoorden, passen goed bij mij. Ik zie dan ook graag wetenschap toegepast in de bouw. Voor mij is het de manier om bouwprofessionals te helpen in het realiseren van betrouwbaar werk.

Wetenschap is een attitude. Een succesvolle attitude, mag ik wel zeggen. Wetenschap slaagt er al eeuwen in om kwaliteitsvolle kennis voort te brengen en behoorlijke betrouwbare voorspellingen te maken over allerhande zaken. Toch handig in de bouw, niet? Als je borg moet staan voor de deugdelijkheid van de woning van je klant, die daar veel geld voor heeft betaald, dan wil je toch dat dit een fatsoenlijke constructie wordt, zou ik denken. Dus wetenschap gebruiken om die betrouwbaarheid te bereiken lijkt mij de meest normale keuze.

Vele mensen geloven in de eigen ervaring. Eigenlijk betekent dit dat men pas van aanpak zal veranderen wanneer het misloopt. Dan is het te laat. Daar houd ik mij niet mee bezig. Voor mij is het interessanter om bestaande kennis toegankelijk te maken. Om door anderen opgedane ervaringen op te sporen, zodat niet dezelfde fouten opnieuw en opnieuw gemaakt moeten worden. Om ervaring en kennis op de bouwen in het labo, zodat er niet hoeft geëxperimenteerd te worden op het publiek.

Mijn belangrijkste kennisbron zijn de Eurocodes. Dat zijn de normen die beschrijven hoe je een veilige constructie kunt bouwen. De Eurocodes zijn een uitdrukking van gevestigde wetenschap en techniek. Ze halen hun gezag uit de consensus dat bereikt is tussen vele tussenkomende, belanghebbende partijen. Ze vertegenwoordigen een ontzaglijke hoeveelheid kennis dat nooit door persoonlijke ervaring kan bereikt worden.

De Eurocodes vormen spijtig genoeg geen hapklare portie lectuur. Het is niet evident om hierdoor te ploeteren, en daardoor haken vele mensen af. En dat is jammer. Ik beschouw het daarom als mijn missie om de kennis uit de normen om te zetten naar praktische, uitvoerbare bouwoplossingen. Om van de taal van de wetenschap naar de taal van de bouwpraktijk te gaan.

Dus ben jij een bouwprofessional en kan jij mij in deze filosofie volgen? Wil je weten welke praktische oplossingen in overeenstemming zijn met de normen? Wil jij het resultaat van je werk verzekeren van een betrouwbare bouwtechniek? Neem dan contact met mij op. Ik ben er zeker van dat we iets kunnen aanvatten waar we beiden blij van kunnen worden.

%d bloggers liken dit: